Wat te doen met je pensioen? 4 tips voor een succesvol pensioen!

Jarenlang heb je er naartoe gewerkt: je pensioen. Na jaren gewerkt te hebben is het pensioen een welkome periode waarin dat niet meer hoeft. Veel mensen vallen echter in een zwart gat, want wat ga je doen met alle tijd die je nu hebt? Met deze vier tips weet jij wat te doen met je pensioen en hoef jij je niet te vervelen!

Tip 1: Let op! Het inkomen van senioren veranderd

Vooral met de veranderingen van de laatste tijd is het belangrijk om te weten hoeveel geld je wanneer krijgt. De AOW leeftijd is de laatste jaren omhooggegaan. Het inkomen van senioren is daardoor veranderd. Houd het inkomen senioren bij voordat je met pensioen gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je stopt met werken. Zo kom je er op tijd achter dat het misschien wel slim is om een jaartje of twee langer door te werken zodat je meer geld te besteden hebt tijdens je pensioen. Daar kun je dan weer leuke dingen van gaan doen. Het gemiddeld inkomen ouderen is vaak niet gelijk aan het inkomen dat je hebt wanneer je nog werkt, waardoor een goede voorbereiding van belang is.

Tip 2: Volg bijvoorbeeld een cursus beeldhouwen

Jouw tijdsbesteding wordt na je pensioen heel anders. Je hoeft nu niet meer vroeg op om naar je werk te gaan. Hoewel de rust zeker in de eerste weken erg fijn is, kan op een gegeven moment de verveling toe slaan. Voorkom dit door ervoor te zorgen dat je iets te doen hebt. Een hobby kan daarbij uitkomst bieden! Probeer eens wat nieuws uit, zoals een cursus beeldhouwen of een schilder cursus! Door het volgen van bijvoorbeeld een cursus beeldhouwen verbreed je meteen je vaardigheden. Of was het altijd al jouw droom om eindelijk die mooie treinbaan te bouwen? Dit is natuurlijk hét moment om dat te gaan doen.

Hierbij kan het fijn zijn om een eigen plekje in te richten waar je ongestoord je hobby kunt beoefenen. Vooral wanneer je met je partner leeft kan dit belangrijk zijn, omdat jullie allebei weer aan elkaar moeten wennen. Toen je nog werkte was je natuurlijk veel minder vaak thuis. Het kan daarom soms nodig zijn om even tijd zonder elkaar door te brengen.

Tip 3: Ga een dagje sauna en blijf fit

Zeker wanneer je een actieve baan had kan het slim zijn om jouw gezondheid goed bij te houden. Daarnaast is het zo nu en dan van belang je lichaam te verwennen met bijvoorbeeld een dagje sauna. Als je tijdens je pensioen ineens veel minder beweegt kan het zomaar gebeuren dat er wat kilootjes bijkomen. Actief blijven is daarom een aanrader. Wordt bijvoorbeeld lid van een fitnessclubje of ga op een andere sport. Daarnaast is er natuurlijk niets mis met regelmatig heerlijk ontspannen. Daar is het immers je pensioen voor! Een dagje sauna werkt bijvoorbeeld enorm ontspannend, maar ook een welverdiende vakantie hoort er bij.

Wanneer je gezond blijft en regelmatig ontspant kun je veel langer genieten van je pensioen. En wie wil dat nu niet?

Tip 4: Overweg parttime 65 plus werk

Soms kan het fijn zijn om toch nog enige regelmaat in de vorm van werk te hebben. Vooral wanneer je nog graag actief bent of moeite hebt om in een nieuw ritme te komen. 65 plus werk kan dan een uitkomst bieden. Op deze manier kun je jouw expertise en ervaring toch nog inzetten. Daarbij vinden veel gepensioneerden het fijn om de samenleving nog van dienst te zijn. Dit kan met parttime 65 plus werk, door klusjes voor vrienden of familie te doen of door vrijwilligerswerk te doen. 1 of 2 dagen in de week werken kan al een groot verschil maken!

Met deze tips heb je voor je het weet geen tijd meer om je te vervelen! Kies jouw ideale tijdsbestedingen voor tijdens je pensioen en je bent klaar om te genieten.