Het laten opstellen van een testament

Moet jij een testament opstellen maar weet je niet zo goed hoe? Bij wie je het beste kunt aankloppen? Of wat hier allemaal voor nodig is? Veel mensen hebben hier moeite mee, dus het is niet gek dat je hier op vast loopt. Er zijn maar een aantal mensen die echt exact weten wat een juridisch testament inhoudt en bij wie je moet aankloppen. In dit artikel zal ik dit toelichten. 

De hulp van een notaris

Zoals je misschien al had verwacht mag je niet zelf een testament opstellen, dit moet je laten doen door een jurist die hier verstand van heeft. Als je dit niet doet is je document namelijk niet rechtsgeldig. Je schakelt daarom altijd de hulp en expertise in van een notaris. Maar wat is eigenlijk de officiële definitie van een notaris? 

“Een notaris is een openbaar ambtenaar en jurist, die benoemd is door de overheid en daarom bevoegd is om authentieke akten te verlijden in de gevallen waarin de wet aan de notaris die bevoegdheid toekent en een partij dit van hem verlangt.”

Dit is wel een erg cryptische omschrijving, maar het geeft wel een goed beeld waarom een notaris bevoegd is om juridische zaken met jou af te handelen, zoals dus onder andere een testament. 

Het testament

Per persoon kan het verschillen wat je in een testament laat vastleggen. Er zijn namelijk verschillende zaken die je hierin kunt vastleggen en niet iedereen zal om dezelfde redenen dit doen. Zo kun je bijvoorbeeld laten vast leggen hoe je erfenis geregeld moet worden als je komt te overlijden. Hoe wordt jouw geld verdeeld? Wat gebeurt er met je familie erfstukken? Dit zijn vragen waar je aan kunt denken als het gaat om een testament in combinatie met het vastleggen van je erfenis. Door dit van te voren, terwijl je nog leeft, vast te laten leggen kan je voorkomen dat er na je overlijden discussies ontstaan. Naast de erfenis kun je ook meer zakelijke dingen laten vastleggen in een testament, zoals wie er financieel verantwoordelijk wordt voor je bedrijf of wie je zaak over gaat nemen als je komt te overlijden. Dit zijn allemaal geen leuke en vrolijke dingen, maar wel heel handig als je dit van te voren laat vastleggen.

Tags: